Mind Mapping, economie de timp si cresterea eficientei

Daca sunteti in cautarea unor instrumente care sa duca la economie de timp si cresterea eficientei personale, Mind Mapping si aplicatiile sale in cazul scrierii documentelor pot sa va asigure un volum mai mare de lucrari finalizate pe parcursul unei zile.


Personal, scriu circa 60% din timpul de lucru (restul vorbesc ...) si imi plac instrumentele noi si cred in valoarea aplicarii lor consecvente pentru a reduce timpi pierduti altfel inutil, pe care ii poti folosi apoi pentru viata personala.

Un ajutor pentru tine

Primul ajutor: economia de timp. Am folosit metoda Mind Mapping in scrierea acestui articol. Am planificat timp de 6 minute si am scris timp de 10 minute, cu 2 minute de redactare finala. In total, 18 minute. Cronometrati-va sa vedeti cat dureaza sa scrieti mesaje de marimea acestui articol (508 cuvinte), in mod coerent si a caror forma finala sa nu tradeze graba.

Al doilea ajutor: modele si structura. Mintea noastra functioneaza dupa modele. Cand primim informatii noi, cautam modelul cel mai apropiat de acea informatie si incercam sa o prelucram pentru a se potrivi modelului. In consecinta, nevoia noastra de structura este naturala si a introduce o modalitate de structurare a informatiei este de mare ajutor, mai ales in momentele cand nu mai poti gandi (cam pe la sfarsitul zilei de lucru ...).

Cresterea eficientei personale

Planificarea si organizarea personala sunt cheile eficientei. Nu intamplator persoanele din ierarhia superioara au sisteme de planificare personala bine puse la punct, pe care le imbunatatesc permanent, iar persoanele din ierarhia inferioara se lasa "purtate" de timp. Tind sa cred ca lantul cauza-efect este exact invers: inveti sa te organizezi, vei urca in ierarhie.

Aplicand tehnica de Mind Mapping in colectarea informatiilor pentru scrierea documentelor veti economisi mai mult de 50% din timpul pe care alta data il petreceati scriind documentele. Economia de efort este iarasi importanta, pentru ca puteti stoca "schemele" si "planul" direct in calculator, in format Word, pentru a-l transforma ulterior in documentul final, in cazul in care sunteti intrerupt/a in timpul scrierii. Nu mai aveti nevoie sa reganditi documentul dupa intrerupere.

Pentru partea dreapta a creierului

Multe dintre persoanele pe care le cunoasteti, mai ales cele cu multa imaginatie, au dificultati in a comunica mesaje coerente, in secvente logice. Sar de la una la alta, vin cu idei cand te astepti mai putin, intrerup, nu le poti urmari sirul gandurilor. In afara de aceasta mica problema de exprimare, ideile lor au mare impact si duc de multe ori la solutii uimitoare. Acestia sunt "right brainers", persoane care folosesc mai activ partea dreapta a creierului, analogiile neasteptate si imaginatia.

Cu un instrument ca Mind Mapping, in sfarsit vor putea sa comunice cu persoanele mai analitice si care se descurca mai usor daca vad partea secventiala a activitatilor si a informatiilor, pentru ca, la final, programul face o lista care ii ajuta pe "left brainers" sa urmareasca ideile secvential.

Georgeta Dendrino, Managing Director

Interact

www.i-interact.ro

publicat in News Letter-ul Netsun, Mai 2005