Puterea MindMapping-ului

Cum proiectarea vizuala ofera o imagine completa a ideilor pe care vrem sa le impartasim si altora

 
      Dan Woods 

MindMapping-ul, o forma de proiectare vizuala, poate parea la inceput superficial, insa odata insusit devine un instrument puternic pentru organizarea supraincarcarii cu informatie si a multitasking-ului exagerat al lumii moderne.

Recentele descoperiri in materie de Mind Map-uri care pot fi utilizate de catre mai multe persoane in acelasi timp (shareble) duc si mai departe puterea acestei tehnici, dand posibilitatea grupurilor sa capteze si sa organizeze rapid un numar mare de idei. In aceasta saptamana mi-am concentrat atentia asupra modului cum mapele te pot face mai eficace si cum iti pot creste productivitatea. 

MindMapping-ul, o forma de proiectare vizuala, poate parea la inceput superficial, insa odata insusit devine un instrument puternic pentru organizarea supraincarcarii cu informatie si a multitasking-ului exagerat al lumii moderne. Recentele descoperiri in materie de Mind Map-uri care pot fi utilizate de catre mai multe persoane in acelasi timp (shareble) duc si mai departe puterea acestei tehnici, dand posibilitatea grupurilor sa capteze si sa organizeze rapid un numar mare de idei. In aceasta saptamana mi-am concentrat atentia asupra modului cum mapele te pot face mai eficace si cum iti pot creste productivitatea. 

Majoritatea oamenilor care traiesc inconjurati de tehnologie au auzit de MindMapping. Mapele arata ca niste diagrame care se extind sub forma unei retele, radiand dintr-un punct central. Bula/caseta centrala contine un titlu (o eticheta) a unui topic central, spre exemplu: service-oriented architecture. Liniile radiaza dinspre centru in afara catre casete ce reprezinta concepte inrudite ( spre ex. pentru SOA, governance, service level agreements, lifecycle management, operations, repository, development tools si standards). La randul lor si mai multe casete pot radia din aceste casete (poate pentru monitoring, change management si version management). 

Un exemplu excelent il constituie mapa lui Luciano Passuelo folosita la crearea uneia dintre cartile mele preferate, One Small Step Can Change Your Life. Mappio.com are mii de mape. Nu va lasati impresionati de sofisticarea vizuala a acestor exemple. Chiar si mapele simple, modeste fac o diferenta foarte mare. 

Dupa ce arat oamenilor mind map-uri ca parte a unui proiect de carte pentru Evolved Technologist, unii oameni reactioneaza cu un entuziasm redus de parca ar spune “ Si ce? Este o diagrama nu o schita/un proiect”. Doar pentru un singur proiect mind map-ingul poate parea optional. Puterea mapelor este cel mai bine dezvaluita atunci cand ai nu 5 ci 50 de taskuri complexe sau proiecte. Iata cum am capatat religia mind map. 

In ultimii sase ani, echipa noastra de la Evolved Technologist a creat 19 carti. Am inceput utilizand wikis[1], iar una dintre primele noastre inovatii a fost  utilizarea unui content design, o puternica schita adnotata.Aceste “content desings” se pot intinde pana la 50 sau 60 de pagini. Fie ca le scriem intr-un wiki sau intr-un document, problema ramane aceeasi. Facem sedinte de brainstorming, intervievam pe cineva sau revizuim un transcript si vrem sa adaugam o notita intr-o alta parte a schitei. Ne plimbam in sus si-n jos printre pagini, gasim locul potrivit si apoi adaugam notita (comentariul). Nu iti ia mult sa rasfoiesti in sus si-n jos paginile ca sa devii frustrat si epuizat. Este ca si cum ai alerga in sus si-n jos un sir de trepte pentru a-ti face munca. 

A doua problema este ca schitele traditionale sunt liniare. Noi lucram mereu in mai multe proiecte in acelasi timp la Evolved Technologist. Multitudinea de task-uri ne determina sa lucram un timp destul de indelungat la un proiect, sa dezvoltam o intelegere (comuna) a ceea ce stim, sa captam ideile in notite, comentarii sau o schita si apoi trecem mai departe. Problema apare atunci cand revenim la acest proiect. Daca informatia este stocata sub forma de schita sau notite liniare incepi sa ai un sentiment de groaza pentru ca stii ca trebuie sa cauti printre paginile materialului pentru ati reaminti contextul si a-ti recapata gandurile. Adesea ai impresia ca-ti lipseste ceva (ca sari peste ceva) – ca acel context captat, notat  nu este chiar complet. 

Iar ultima problema apare atunci cand lucrezi impreuna cu altii intr-un wiki sau chiar intr-un documet share-uit in Google Apps deoarece poate fi foarte greu de colaborat. In wikis, numai o persoana poate schimba pagina in acelasi timp si trebuie sa salvezi modificarea pentru ca ceilalti sa poata vedea schimbarile tale. “Google docs” sunt share-uibile in timp real, astfel incat poti vedea ceea ce adauga cineva fara a fi nevoie ca mai intai sa fie salvata modificarea si pot edita documentul mai multe persoane. Acest lucru ajuta un pic, dar tot mai alergi pe scarile acelea in sus si-n jos – numai ca acum faceti acest lucru ca un grup. 

Mind Map-urile rezolva toate aceste probleme. Pot sa captez ideile dintr-un interviu sau un design pentru o carte intr-o mapa si nu ma simt frustrat sau obosit. Trecerea de la o vizualizare lineara catre un spatiu bidimensional imi da posibilitatea sa ma misc in jurul ideii centrale rapid si sa pun o idee in locul potrivit in ierarhie prin navigarea catre acel loc cu mouse-ul meu, prin extinderea si contractarea nivelului de detaliu conform nevoii. Deoarece aceast lucru este rapid si usor, captez mai multe idei si le restructurez rapid, ceea ce inseamna ca mapa mea reflacta mult mai bine intelegerea mea (gandirea mea). 

Atunci cand revin intr-un mind map, contextul celor mai recente ganduri ale mele este rapid reactivat, nimic nu lipseste sau nu este pierdut. Nu am un sentiment de groaza. Mind Map-urile pot fi mari si complexe si pentru a controla nivelul de detaliu, extinzi sau contracti ramurile. De multe ori utilizez mind map-urile pentru a organiza si analiza informatia stocata in alta parte, precum oportunitatile la care lucrez in Salesforce.com  

Eu folosesc MindJet MindManager care are o versiune in care se pot share-ui mapele si care se numeste MindJet Connect. Mapele share-uibile pot fi vizualizate si modificate de mai multi oameni in acelasi timp. Este un sentiment minunat sa lucrezi rapid intr-un spatiu comun (sharable space) sa captezi idei si sa impartasesti ganduri. Free Mind este un instrument open-source popular de mind-mapping (un pas inapoi in ceea ce priveste utilitatea fata de MindManager, dar iti vei putea crea in mare o idee) si multe alte instrumente comerciale sau open-source sunt deasemenea disponibile. 

Banuiesc ca motivul pentru care MindMapping-ul merge atat de bine este ca implica inteligenta vizuala si ofera un mod de a naviga un spatiu mult mai vast de idei intr-un campvizual restrans. Poate ca organizarea vizuala a unei mape implica o parte diferita a creierului tau. Sper ca odata cineva imi va cere sa cercetez cum se explica de ce MindMapping-ul functioneaza. Insa pana atunci pentru mine cel mai important lucru este ca mapele merg extraordinar de bine si permit echipelor mele sa atinga un nivel mult mai inalt de productivitate, performanta. 

Dan Woods este chief technology officer si editor al Evolved Technologist, o firma de cercetare axata pe nevoile CTOs si chief information officers. El este deasemenea consultant pentru multe dintre companiile despre care scrie. Pentru mai multe informatii accesati www.evolvedtechnologist.com

Articol preluat din Forbesc.com:
http://www.forbes.com/2009/06/09/mind-mapping-wikis-technology-cio-network-mind-mapping.html 


 [1]*wiki - este o aplicaţie web ce permite utilizatorilor să adauge conţinut şi să păstreze propriile lor versiuni succesive, la fel ca pe un forum Internet, dar permite şi oricui altcuiva să editeze conţinutul. Termenul Wiki denumeşte şi software-ul colaborativ folosit pentru crearea unui asemenea sit web (vezi software Wiki pe www.wikipedia.org).